Se alla

Budget 2022 – Ytterligare 51 mnkr till förskola och skola

Mål och budget

I årets budget lägger vi ytterligare 51 mnkr till förskola och skola. Det innebär att resurserna till förskola och skola har ökat med 211,3 mnkr sen 2018.  Med årets budget prioriteras de ökade resurserna på bland annat öka andel behöriga lärare, ökad lärartäthet, förbättra arbetsmiljön, fortsatta satsningar på elever med behov av särskilt stöd, satsningar på elevhälsan, skolpsykologer och kuratorer. Vi gör ett läslyft på en miljon kronor något som vi gjort årligen senaste åren och satsar på bygga ut förskolebibliotek. Vi satsar på förverkliga planen om ökad likvärdighet som barn- och ungdomsnämnden fattade beslut om under 2021. En investeringar görs också på att rusta på skol- och förskolegårdar. Allt detta är möjligt på grund av förbättrad och stabil ekonomi och att vi har haft långsiktigt systematiskt arbete kring skolutveckling.

 

– Jag har suttit i barn- och ungdomsnämnden sedan 2008. Det har varit och är fortfarande en fantastik resa – och den kommer aldrig att ta slut. Ständigt, ständigt finns det saker att utveckla.  Jag har lovat mig själv och alla invånare i kommunen att göra mitt yttersta för en positiv skolutveckling i Sigtuna kommun. Sedan ett par år tillbaka arbetar vi efter ett smalare och vassare skolutvecklingsprogram med fokus på kunskap, trygghet och samt engagerade medarbetare med rätt kompetens. Vi har gjort stora framsteg med vårt systematiska kvalitetsarbete/analyser och uppföljningar – som hela tiden gett förbättrade och mer stabila kunskapsresultat, säger Pernilla Bergqvist, ordförande för barn- och ungdomsnämnden (L)

Satsningarna och arbetet ger resultat

Under 2020 hade grundskolans avgångselever de bästa resultaten någonsin och Sigtuna kommuns skolor är helt klart på rätt väg. Dessvärre har pandemin inneburit ett enormt kunskapstapp för svensk skola och det är därför av stor vikt att vi kraftsamlar för att försöka ta igen förlorad undervisning. Vår ambitiösa målsättning medför höga krav på vårt systematiska kvalitetsarbete, uppföljning och en ständig utveckling av våra verksamheter. 

 

Stabil ekonomi möjliggör ytterligare satsningar

Med vårt arbete för en förbättrad och mer stabil ekonomi har vi börjat kunna realisera viktiga skolsatsningar. Nästa år utökar vi barn- och ungdomsnämndens budget med 51 mnkr. De senaste åren har vi kunnat göra stora ramförstärkningar och strategiska viktiga prioriteringar. 

  • Vi fortsätter att lägga in mer resurser för att öka andelen behöriga lärare  – för oss i Sigtuna kommun är det i framförallt i förskola och fritids som vi har stora utmaningar. Det finns ingen snabb lösning. I hela Stockholmsområdet är det en kamp om behöriga medarbetare. Effekterna av pandemin försvårar dessutom detta arbete eftersom rörligheten har minskat. Men vi ger oss inte och kommer att intensifiera arbetet för att öka andelen behöriga lärare, öka lärartätheten samt att intensifiera arbetet för en bättre arbetsmiljö. För båda dessa områden har nämnden fattat beslut om planer som innehåller både analyser och insatser. 
  • Vi fortsätter att förbättra för elever i behov av särskilt stöd. 2021 lanserade vi vår nya modell och samtliga pedagoger och rektorer ska få ökad kompetens hur olika behov hos eleverna ska kunna mötas, hur lärmiljön ska utvecklas.  Införandet av flexgrupper med personal som har specialistkompetens samt kommunövergripande resursenheter för elever som behöver undervisning i mindre grupper. Vi fortsätter utvecklingen 2022 och har lagt in ökade resurser för att kunna starta upp ytterligare en till resursenhet. 
  • Vi utökar barn- och elevhälsan för att förstärka det hälsofrämjande och förebyggande arbetet, stödja elevernas utveckling mot utbildningens mål och för att motverka psykisk ohälsa. Alltfler unga mår psykiskt dåligt. Det kan handla om allt från skolstress, coronaoro till ensamhet och svåra psykiatriska diagnoser. Här behöver vi göra mer. Vi kommer att anställa fler psykologer och kuratorer samt införa en specialpedagogisk resurs för förskolan. 
  • Förstärker satsningen med nytt läslyft inom ramen för vår plan för framtidens skolbibliotek. Vi har ett uppdrag och en skyldighet att ge våra barn och ungdomar ett rikt och utvecklat språk som vi vet ger både skolframgång, bildning och kritiskt tänkande.
  • Ambitionerna för lärande i förskolan ska höjas och kompetensen kring ett språkutvecklande arbete ska utvecklas utifrån vår nya centrala språkplan. Grunden till barns läsvanor läggs redan innan de börjar skolan och därför ska även en utbyggnad av förskolebibliotek inledas.
    •  Isaac Singer skrev i sin bok ”Ung man söker kärleken” En ung man besöker för första gången ett bibliotek för att försöka låna en bok om filosofi eftersom han vill veta mer om livets hemligheter. Han har inga pengar men bibliotekarien hjälper honom i hemlighet: ”Han räckte mig böckerna och jag kunde nästan inte låta bli att kyssa honom på handen. En väldig våg av tillgivenhet för denna goda människa sköljde över mig tillsammans med en förtvivlad längtan att få läsa vad som stod i de där böckerna”. Det är målet här hos oss. Vi ska väcka barnen och elevernas förtvivlade längtan efter litteratur och läsning. Redan nu ser vi en dramatisk ökning av läsning och den trenden ska vi fortsätta förbättra, säger Pernilla Bergqvist, ordförande för barn- och ungdomsnämnden (L)
  • Vi tar krafttag för att öka likvärdigheten och kunskapsutvecklingen i våra förskolor och skolor. Här har vi precis fattat beslut i BUN om en ny plan som innehåller förslag på förstärkta insatser. Under 2022 kommer vi bland annat ge resurser till lärledare, vetenskapligt team med lektor, pedagogistor, och fler förstelärare. 
  • Vi satsar på upprustning av våra skol- och förskolegårdar och kommer installera fler växtväggar i våra skolmatsalar. 

Läs mer om satsningar inom förskola och skola här