Sigtuna kommun stärker barns rättigheter
Onsdag 7 februari 2018
Alla barn har rätt till en bra start i livet. Ett barns uppväxt är avgörande för resten av livet och därför är det så viktigt att barns rättigheter värnas. Man brukar säga att ett samhälles anständighet visas i hur man behandlar barn och äldre. Liberalerna i Sigtuna kommun är stolta över att vi nu tagit fram en lokal handlingsplan för införandet. Det innebär att barns rättigheter kommer att stärkas och att medvetenheten om barnperspektivet i kommunens verksamheter kommer att öka.
Vi kan inte blunda för att det finns barn som växer upp i våld och utsatthet, trots att föräldrar som älskar sina barn ändå inte förmår ge den omsorg barnen behöver på grund av missbruk, psykisk sjukdom eller förtryck och våld. Det finns barn som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck eller sexuella trakasserier och rena övergrepp mitt ibland oss. Inget barn ska växa upp under den falska föreställningen att någon annan än de själva kan bestämma över sin kropp eller göra vad de vill med den. Vi måste göra mer och visa att samhället står på barns och ungas sida.
Just därför är det så oerhört viktigt att vi den 1 februari i kommunfullmäktige antog en lokal handlingsplan för att stärka barns rättigheter i Sigtuna kommun 2018-2022. Syftet är att införa barnkonventionen i praktiken och få en god grund att stå på inför att konventionen förväntas bli lag 2020 och de närmaste åren därefter.
– Jag är glad att barnkonventionen förväntas bli svensk lag och att vi har tagit fram en lokal handlingsplan för införandet. Med detta ökar vi medvetenheten om barnrättsperspektivet så att barns rättigheter stärks, säger Pernilla Bergqvist (L), 2:e vice ordförande i kommunstyrelsen och ledamot i den politiska styrgruppen för barnrättsarbetet i Sigtuna kommun.
Mål och syfte med handlingsplanen för att stärka barns rättigheter
Det övergripande målet i kommunens nya handlingsplan är att skapa en struktur som ger förutsättningar för att bedriva ett strategiskt barnrättsarbete samt stärka barns möjligheter att vara delaktig i frågor som berör dem. Sigtuna kommuns förtroendevalda har i ansvar att efterfråga beslutsunderlag där barnets bästa är utrett och motiverat i de ärenden som hanteras. Det övergripande målet med handlingsplanen är att skapa en struktur som ger förutsättningar för att bedriva ett strategiskt barnrättsarbete samt att stärka barns möjligheter att vara delaktiga i frågor som berör dem. I handlingsplanen beskrivs framför allt fem delmål som ska starta under 2018:
- Alla förtroendevalda och berörda tjänstemän har kunskaper kring barnkonventionen
och hur den kan tillämpas i praktiken. - Kommunen lyssnar aktivt på barn och låter åsikterna påverka våra beslut.
- Kunskap och statistik om barns uppväxtvillkor är underlag för beslut.
- Barnkonsekvensanalyser/utredningar genomförs inför beslut som påverkar barn.
- Det finns ett tydligt barnrättsperspektiv i förvaltningarnas/nämndernas arbete och
styrdokument.
I handlingsplanen beskrivs också vilka aktiviteter som ska starta redan i år för att nå dessa mål. Det handlar bland annat om utbildningsinsatser och kompetensutveckling om barnkonventionen för förtroendevalda och medarbetare samt att ta fram metoder kring delaktighet och inflytande bland barn. – Det är viktigt att vi utvecklar dialogen med barn så att vi får med barnrättsperspektivet på ett tidigt stadium i frågor som rör dem. Förväntningarna måste dock vara rätt ställda så att barnen vet varför de blir tillfrågade och vad de kan påverka i frågan, säger Kerstin Alksten, utvecklingsstrateg i Sigtuna kommun.
Fakta om internationella barnkonventionen
Förenta nationerna, FN, antog 1989 konventionen för barnets rättigheter. Sverige
ratificerade konventionen 1990. Barnkonventionen består av 54 artiklar och den har fyra
grundprinciper:
- Artikel 2. Alla barn är lika mycket värda. Ingen får diskrimineras.
- Artikel 3. Barns bästa ska alltid komma i främsta rummet.
- Artikel 6. Alla barn har rätt till liv och utveckling.
- Artikel 12. Alla barn har rätt att uttrycka sin åsikt. Vuxna ska lyssna, beakta och återkoppla
till barnet.
På uppdrag av regeringen genomfördes en barnrättsutredning mellan 2013 och 2016. 2020 väntas barnkonventionen bli svensk lag.
Märsta.nu har skrivit om det den 10 februari, här hittar du artikeln.
Läs mer om Liberalerna i Sigtuna kommuns politik här.