Se alla

Måltidsprogram stärker matens betydelse i skolan och äldreomsorgen i Sigtuna kommun.

Onsdag 26 september 2018

Bild: Sigtuna kommun | Dietisten Camilla Lindström och Åsa Storgärds Lundin, kostchef på Matenheten, har varit med och tagit fram det nya måltidsprogrammet.

Matenheten i Sigtuna kommun har tagit fram ett program för måltidsverksamheten som omfattar alla kommunens måltider – från förskola till särskilda boenden inom äldreomsorgen. Dagligen serveras cirka 10 000 matportioner i kommunen.

– Det känns väldigt bra att vi tar steg framåt för att stärka matens betydelse i Sigtuna kommun. Måltider är centrala i våra liv och god och hälsosam mat av hög kvalitet är viktigt och ger en god grund för bra och hållbara matvanor, säger Pernilla Bergqvist (L), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Åsa Storgärds Lundin, kostchef på Matenheten, har tillsammans med områdeschefer och dietisten Camilla Lindström arbetat fram det nya programmet.

– Sund och näringsriktig mat är en viktig förutsättning för god hälsa. Kommunens måltidsverksamhet ska därför underlätta för invånarna att göra hållbara och hälsosamma val för långsiktigt goda matvanor. Med program met antar vi ett helhetsperspektiv på måltiden och ökar medvetenheten kring inte bara matens innehåll och tillagning utan också måltiden som social företeelse. Måltiderna ska vara källa till njutning och förmedla matglädje, serveras på trivsamma mötesplatser och vara integrerade i den pedagogiska verksamheten och omvårdnaden, säger Åsa Storgärds Lundin. Adam Brolund, kökschef på Hällsboköket, välkomnar det gemensamma måltidsprogrammet i Sigtuna kommun.

– Jag tycker att det är ett jättebra initiativ som gör det lättare för oss att hålla god kvalitet på maten. Det känns också tryggt att kunna säga att alla rätter på matsedeln är näringsberäknade och välsmakande samt att vi har gjort kloka val utifrån ett hållbarhetsperspektiv, säger Adam Brolund.

Säkerhet är ett ord som kanske inte alltid associeras till måltider och mat, men en person med allergi kan få svåra besvär och till och med livshotande reaktioner av felaktig kost. Därför har kommunen infört allergiansökan med läkarintyg som anmäls via en digital tjänst för säker hantering av personuppgifter enligt GDPR. Eftersom barn ibland byter skola och/eller växer ifrån sina allergier måste ansökan om allergikost göras till varje hösttermin.

Delaktighet och demokrati var viktiga ledord när programmet togs fram. Kommunens elever fick i en enkät ge sin bild av maten och måltiden.

– Många är nöjda med maten, men vi fick också in en del önskemål som vi nu arbetar med att tillgodose i kommande matsedlar. Vi kommer naturligtvis att fortsätta att följa upp vad våra gäster tycker om maten och se till att vi hela tiden utvecklar måltidsservicen, säger Camilla Lindström.

Artikel i Sigtunabygden hittar du här 2018-09-25.
Artikel i Märsta.nu hittar du här 2018-09-25.

Mer om Liberalerna i Sigtuna kommuns politik hittar du här.