Se alla

Full fart framåt med skolan i Sigtuna kommun säger Pernilla Bergqvist

Torsdag 19 april 2018

Pernilla Bergqvist
Pernilla Bergqvist (L)

Att ständigt sträva efter att utvecklas och viljan att bli ännu bättre är viktigt för skolan i Sigtuna kommun. Med vårt nya skolutvecklingsprogram har vi goda förutsättningar för att nå vårt mål att bli en av Sveriges bästa skolkommuner. Våra senaste prognoser ser positiva ut gällande förbättrade resultat och ökad trygghet och trivsel i skolan. Vi har en del utmaningar att jobba vidare med men arbetar hårt för att stadigt fortsätta uppåt och framåt. Allt för att göra det möjligt att nå de gemensamma målen som finns i skolutvecklingsprogrammet, att alla barn och elever når högre resultat, att de trivs och är trygga i våra skolor och förskolor samt att vi har engagerade medarbetare med rätt kompetens.

För att höja kunskapsresultaten jobbar vi systematiskt med att följa resultat, identifiera utvecklingsområden och utveckla verksamheten. Vi har i högre grad kopplat samman forskning och skola med forskningscirklar och fortsätter med kompetensutveckling och kollegialt lärande för att höja kvaliteten på undervisningen. Vi fokuserar på tidiga och förebyggande insatser. Här har vi infört nya mätstationer samt inrättat kompetensenheter för att bli bättre på att stötta elever i behov av särskilt stöd.

För att alla ska känna sig trygga, må bra och i högre grad känna studiero ska vi stärka uppföljningen för de skolor som uppvisar låga värdegrundsresultat, utveckla samverkan med individ– och familjeomsorgen och arbeta med våldsprevention i skolan. Nämnden har även fattat beslut om en ny barn- och elevhälsoplan för att stärka det hälsofrämjande och förebyggande arbetet. Alla barn, oavsett förutsättningar, har rätt till en bra lärmiljö och undervisning.

Behovet att säkra tillgången av behöriga och kompetenta medarbetare är och kommer att vara en av de viktigaste strategiska frågorna för Sigtuna kommun under lång tid. Vi ligger högt i nationella mätningar när det gäller lärarlöner men det räcker inte. För att stärka läraryrkets attraktivitet jobbar vi hårt för att vara en bra arbetsgivare. En viktig del handlar om att erbjuda möjligheter för våra medarbetare till kompetenshöjande insatser. En annan viktig pusselbit handlar om hållbar arbetsmiljö. Vi måste ta bort och förenkla administrativa uppgifter så att en större del kan användas till undervisning och se till att det finns bra kringstöd. Just nu håller vi även på att införa biträdande rektorer i grundskola och biträdande förskolechefer. Det kommer förbättra rektors möjlighet att vara en pedagogisk ledare.

Med en tydlig, hållbar och långsiktig satsning på skolans kvalitet och utveckling kommer vi att få resultat.

Pernilla Bergqvist, ordförande i barn- och ungdomsnämnden