Se alla

Tillgänglighetsrådet fick besök av Lika Unika

Onsdag 14 mars 2018

Tillgänglighetsrådet hade äran att förra tisdagen få besök av Maria Johansson, tidigare förbundsordförande i Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet, DHR och numera ordförande i Lika Unika. 

Lika Unika är en federation som vill öka respekten för mänskliga rättigheter i svensk politik, att alla ska få delta och bidra i samhället. Deras vision är att alla människor ska ses som de resurser de är. Lika Unika verkar för mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning, i olika sammanhang utifrån mänskliga rättigheter och ett funktionshinderperspektiv.

Maria Johansson hade bjudits in för att berätta om den ändring i diskrimineringslagen som avser bristande tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning som träder i kraft den 1 maj i år.

1 januari 2015 infördes i diskrimineringslagen bristande tillgänglighet som en ny form av diskriminering, dock fanns det ett undantag som innebar att företag med färre än tio anställda inte omfattades av detta tillägg i diskrimineringslagen.

Nu har riksdagen beslutat om utvidgat skydd i diskrimineringslagen som innebär att även företag som vid det senaste kalenderårsskiftet sysselsatte färre än tio arbetstagare ska omfattas av förbudet mot diskriminering i form av bristande tillgänglighet, om företaget i sin näringsverksamhet tillhandahåller varor och tjänster till allmänheten.

Maria berättade utförligt om historien kring detta och hur mycket funktionshinderorganisationerna arbetade för denna lag. Ett fantastisk arbete med stort tålamod och engagemang, säger Cia Bentele, ordförande i Tillgänlighetsrådet.

Stort tack för intressant och insiktsfullt föredrag Maria Johansson. Varmt välkommen tillbaka hälsar Cia Bentele å hela Tillgänglighetsrådets vägnar!

Fakta om Tillgänglighetsrådet

Tillgänglighetsrådet är ett rådgivande organ i frågor som berör personer med funktionsnedsättning. Rådet är underställt kommunstyrelsen. Tillgänglighetsrådet består av elva ledamöter och lika många ersättare. Av dessa utses fem ledamöter/ersättare från kommunens nämnder och sex ledamöter/ersättare från handikapporganisationerna.

Följande organisationer finns representerade i tillgänglighetsrådet :

  • Reumatikerförbundet
  • Synskadades Riksförbund
  • Hörselskadades Riksförbund
  • Riksförbundet för Trafik-, Olycksfalls- och Polioskadade (RTP)
  • Föreningen för Utvecklingsstörda Barn, Ungdomar och Vuxna (FUB)
  • Neuroförbundet

Uppgifter

Tillgänglighetsrådet har bl.a. till uppgift att:

  • vara ett organ för samverkan och ömsesidig information mellan handikapporganisationerna och kommunen
  • hålla sig underrättad om samhällsplanering och befintliga resurser avseende service m.m. för personer med funktionsnedsättning
  • verka för att tillgänglighetsaspekterna beaktas i alla nämnder och förvaltningar
  • bidra till information och opinionsbildning i tillgänglighetsfrågor

Mer om Tillgänlighetsrådet hittar du här.