Trygghet, studiero och höga förväntningar ska höja resultaten i skolan i Sigtuna
Tisdag 12 december 2017
– En skola med kunskapsfokus, höga förväntningar, trygghet och studiero är avgörande för att höja resultaten ytterligare, säger Pernilla Bergqvist (L), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.
Sigtuna kommun, med såväl de kommunala skolorna som de fristående inräknat, hamnar på en 87:e plats i SKL:s jämförelse. Placeringen i fjol var en 131:a plats.
Resultaten visar bland annat att det i våras gick ut fler avgångselever än på många år med godkänt betyg i samtliga ämnen från de kommunala grundskolorna. 81,8 procent (exklusive nyinvandrade och elever med okänd bakgrund). Samtidigt är siffran för samtliga elever i de kommunala skolorna 69,2 procent – en försämring med cirka sex procentenheter. 33 procent av niondeklassare som gick ut från kommunala skolor i våras är födda i utlandet, vilket är dubbelt så många som rikssnittet och Stockholms län. Det påverkar resultaten i undersökningen. Men med tanke på klassernas elevsammansättning har Sigtuna kommuns skolor presterat över det förväntade enligt Susana Olsson Casas, chef för barn- och ungdomsförvaltningen.
– Vi satsar nu bland annat på svenska som andra språk och studiehandledning. Andra åtgärder som redan införts är att pedagoger i kommunens förberedelseklasser gått en 7,5 högskolepoängsutbildning i nyanländas lärande. Kommunen har också inlett ett forskningssamarbete med Uppsala universitet om bland annat nyanländas lärande och inkluderande lärmiljö, säger Susana Olsson Casas.
Alla elever ska nå kunskapskraven för behörighet till gymnasieskolan
Målet för Sigtuna kommun är att alla elever som går ur årskurs nio ska nå kunskapskraven i samtliga ämnen och ha behörighet till gymnasieskolan.
För att få ökade kunskapsresultat görs nu ett systematiskt kvalitetsarbete kopplat till det gemensamma skolutvecklingsprogrammet. I kvalitetsarbetet har kommunen bland annat tagit fram sätt att mäta programmets mål och listat åtgärder för hur målen ska nås. Programmet, som alla partier i kommunen står bakom, är en tydlig och långsiktig satsning på kunskap, trygghet och medarbetare fram till 2023.
– Jag är övertygad om att skolutvecklingsprogrammet kommer att göra skillnad. Det handlar även om att våra nyanlända snabbt lär sig svenska och tidiga insatser för elever i behov av särskilt stöd. För att stödja språkutveckling, stimulera till läsning och främja utvecklingen av källkritik och digital kompetens ska vi också arbeta för att skapa Framtidens skolbibliotek, säger Pernilla Bergqvist.
Mer om Liberalerna i Sigtunas skolpolitik hittar du här.