Kraftsamling för att främja psykisk och fysisk hälsa samt motverka kriminalitet
Insändare
Torsdag 21 april 2022
Insändare i Märsta.nu 2022-04-21
Alltfler unga mår psykiskt dåligt. Det kan handla om allt från skolstress och omvärldsoro till våld i hemmet, ensamhet, depression samt svåra psykiatriska diagnoser. Här i Sigtuna kommun tar vi krafttag kring dessa frågor och jobbar på flera fronter för att se till att våra barn och unga ska må så bra som möjligt, klara skolan och inte hamna i kriminalitet.
Vikten av en bra skola kan inte nog understrykas. Att gå till skolan varje dag och att trivas där är kanske det viktigaste för att må bra som ung. Kunskap, rutiner, positiva förväntningar och ett socialt sammanhang är starka skydd.
En viktig insats är våra sociala team med socialpedagoger och beteendevetare som vi infört på alla skolor. Det har visat sig vara en framgång för ökad kunskap, trygghet och studiero. Vi ser positiva effekter för våra elever och de avlastar våra lärare som i högre utsträckning kan fokusera på sin undervisning. Att satsa på skolans sociala arbete är väldigt viktigt. Tidiga insatser i socialiseringsarbete på grundskolor minskar riskerna för barn och unga att hamna i hög skolfrånvaro, kriminalitet, droganvändning, motverkar psykisk ohälsa och leder till minskad skadegörelse på skolor.
Vår barn- och elevhälsa är oerhört viktig. Här har vi förstärkt vårt hälsofrämjande och förebyggande arbete och ska under året även anställa fler psykologer och kuratorer.
Vi har även en ny modell för elever i behov av särskilt stöd. Här får samtliga pedagoger och rektorer ökad kompetens hur olika behov hos eleverna bäst ska kunna mötas och hur lärmiljön ska göras så tillgänglig som möjligt. Dessutom har vi skapat flexibla grupper i mindre undervisningssammanhang med personal som har specialistkompetens. För de elever som behöver extra mycket stöd har vi även infört ett par kommunövergripande resursenheter.
En annan viktig aspekt är förbättrat samarbete mellan förskola/skola och andra aktörer. Här har det skett en positiv utveckling som vi ska fortsätta förstärka. Vi måste börja tidigt och har nu socialarbetare i några skolor samt börjat arbeta med hembesök hos nyblivna föräldrar samt föräldrar som inte har sina barn på förskolan. På det sättet kan vi få fler barn till förskolan samt fånga upp oro och behov av stöd som annars skulle kunna leda till psykisk ohälsa i ett senare skede. Vi vill att familjer tidigt ska få stöd från föräldrarådgivare, socialtjänst, förskola och skola. Med SSPF (skola-socialtjänst-polis –fritid) blir vi också bättre på att förebygga att ungdomar inte hamnar i kriminalitet eller drogmissbruk. Vi har även sedan några år startat upp projekt kring våldsprevention i ett par skolor.
Vi måste även se till att våra barn och unga har bra hälsa, idrottar och är med i kultur- och föreningsliv. De som tidigt upptäcker glädjen med att aktivera och röra på sig, klarar oftare skolan och mår bättre – både fysiskt och psykiskt. Alla skolgårdar ska ge möjlighet till lek och rörelse och vi har därför gjort en stor satsning på upprustning av dessa samt satsat på att införa en Fritidsbank och Sportis. De som har det tufft ekonomiskt får på det sättet bättre förutsättningar att idrotta och vara mer aktiva. Med Karolinska Institutets hjälp har vi även infört Frisk skolstart, ett familjestödsprogram för mer hälsosamma levnadsvanor.
Liberalerna arbetar för att barn och unga ska må bra, klara skolan och inte hamna i kriminalitet. Jag kommer aldrig ge mig i dessa frågor.
Pernilla Bergqvist (L), ordförande i barn- och ungdomsnämnden