Se alla

Dåligt försök att mörka katastrofala nedskärningar

Slutreplik

Tisdag 2 juli 2024

Slutreplik i Märsta.nu på styrets replik på vår första insändare

Moderaterna säger att hållbarhetsmålen ska integreras i kommunens övriga mål, men hur ska de mätas och följas upp när kommunledningen samtidigt säger upp kommunens hållbarhetsspecialister? Där står Moderaterna svarslösa och försöker blanda bort korten. De duckar också helt frågan om miljömässig hållbarhet.

Den avveckling av hållbarhetsarbetet som M-SD-KD-SfS-styret nu genomför kommer att få stora konsekvenser och borde ha föregåtts av ett politiskt beslut. I stället försöker styret smyga igenom nedskärningar som kommer att påverka både nuvarande och framtida invånare.

Vi vill se att Sigtuna kommun tar långsiktigt ekonomiskt ansvar som ger förutsättningar för ett innovativt näringsliv och möjligheter för alla invånare att leva goda liv. Det innebär bland annat seriösa satsningar på minskad miljö- och klimatpåverkan, proaktiv klimatanpassning och arbete med folkhälsa, barns rättigheter och minskad segregation.

I brist på svar fyller M, SD, KD och SfS sin replik med luddiga begrepp och personangrepp. De konkreta åtgärderna lyser med sin frånvaro. Det enda exemplet är byggandet av ett kultur- och aktivitetscenter. Samtidigt avvecklar man den tjänst som ansvarar för folkhälsa, barns rättigheter, suicidprevention och andra områden inom social hållbarhet.

Även tjänsterna med övergripande ansvar för kommunens klimat- och miljöarbete avvecklas, och de ersätts inte någon annanstans i kommunorganisationen. Det kan låta bra att “hållbarhetsarbetet ska genomsyra alla verksamheter” – givetvis behöver alla förvaltningar arbeta med klimat- och miljöfrågorna på ett effektivt sätt. Men det förutsätter att varje förvaltning får de resurser och den kompetens som behövs. Så är inte fallet: samtidigt som M-SD-KD-SfS-styret avvecklar samordning och stöd till verksamheterna aviseras ytterligare nedskärningar inför nästa år. Att svänga sig med begreppet hållbarhet utan att tillföra de resurser som krävs för att genomföra arbetet – är inte det själva definitionen av plakatpolitik?

Om styret hade gjort en mer seriös omvärldsbevakning hade man noterat att kommuner med ett framgångsrikt hållbarhetsarbete har betydligt mer konkreta mål i styrande dokument än vad Sigtuna kommun har. Kommuner som får resultat förstår också att det förutsätter både kompetensutveckling (inte avveckling) och funktioner som samordnar arbetet. Även i kommuner där varje verksamhet arbetar aktivt med frågorna har man centrala funktioner med övergripande ansvar. Sigtuna kommun ska tydligen varken ha det ena eller det andra – en ansvarslös prioritering av M-SD-KD-SfS-styret. 

Karolina Windefalk, gruppledare Miljöpartiet de Gröna i Sigtuna kommun

Pernilla Bergqvist, gruppledare Liberalerna i Sigtuna kommun 

Johan Stomberg, gruppledare Centerpartiet i Sigtuna kommun